Negen keer speelgoed van toen…

Als vervolg op ‘Negen gadgets van toen…‘ en ‘Negen series van toen…‘, negen keer speelgoed van toen:

Lego
Lego (Brickset 7740)Uiteraard bestaat Lego vandaag de dag nog steeds, maar zo leuk als vroeger wordt het nooit meer. In de loop der jaren hebben broertje en ik ettelijke vierkante meters aan Lego-stad bij elkaar gebouwd. Inmiddels is dat allemaal afgebroken en opgeborgen in dozen, maar met een opgroeiende volgende generatie zullen die dingen toch weer in elkaar gezet moeten worden. En dat vind ik erg…

 
 
 

Wie is het?
Wie Is Het? (MB)Ik denk dat er maar weinig mensen van mijn leeftijd zijn die dit spel niet gespeeld hebben. De uitvoerig was simpel: stel vragen, elimineer opties en kom uiteindelijk tot een antwoord op de vraag ‘Wie Is Het?’. Het spel van MB is later nog in meerdere versies uitgebracht (waarvan ook eentje met geheel nieuwe personen), maar in iJacob HQ staat de originele versie nog steeds in de kast.

 
 
 

Transformers
Transformers (Soundwave)Inmiddels weer helemaal hot met drie films (én Megan Fox natuurlijk), maar de Transformer zijn typisch speelgoed uit de jaren tachtig. Megatron, Soundwave, Optimus Prime en Bumblebee (die toen nog gewoon een Kever was), zij waren hét speelgoed van keuze voor veel jeugd van toen. Bij ons ook. Broertje had Soundwave (inclusief het transformerende cassettebandje) en ik Waverider (uit de Pretenders-serie). Ik zal ‘em ergens vast nog wel hebben, maar eerlijk is eerlijk, ik zou niet weten waar.

 
 
 

Onderuit!
Onderuit! (MB)Onderuit! was een spel van broertje, waarmee ik maar met mate van ‘em kon winnen (net als met Vier-Op-Een-Rij). Het spel was heel simpel. Draai per beurt aan een wieltje (waarbij hetzelfde wieltje ook gelijk aan de andere kant, dus bij de tegenstander draait) en zorg ervoor dat al je muntjes beneden in het bakje vallen. Goed bedacht en erg verslavend. Ook dit spel is naderhand een aantal keer opnieuw uitgebracht, maar het principe is nog steeds hetzelfde.

 
 
 

Thundercats
Thundercats (Snowman)Net zoals bij Transformers was dit speelgoed het gevolg van een tekenfilmserie. Het is nooit zo aangeslagen als bv. eerdergenoemde Transformers, He-Man of G.I. Joe, maar had toch z’n eigen speelgoedlijn. Ik had ‘Snowman’, vraag me niet waarom ik die keuze had gemaakt. Als ik me goed herinner ligt Snowman momenteel nog steeds in de verzameldoos bij o.a. het PlayMobil.

 
 
 

PlayMobil
PlaymobilPlaymobil was bij ons thuis ondergeschikt aan Lego en dus hadden we niet zo heel veel van. Totdat de baas van papa ineens besloot dat zijn zoon te oud was geworden voor dit speelgoed en alles aan ons doneerde. Het meeste hiervan staat netjes opgeborgen in iJacob HQ te wachten op nieuwe handen om mee te spelen. Maar nog steeds is het onderschikt aan Lego.

 
 
 

Mask
M.A.S.K (Raven Corvette)M.A.S.K was de speelgoedlijn van de tekenfilmserie met dezelfde naam. Ooit gekregen (en helaas onbekend van wie) is het voor wat betreft dit speelgoed gebleven bij de zwarte Corvette-die-verandert-in-iets-dat-kan-vliegen (Raven), maar ik heb ‘em nog steeds. Sidenote: de introsong van de tekenfilm is wat mij betreft de beste jaren-80-cartoontrack ooit!

 
 
 

Play-Doh
Play-DohSpeelgoed voor kinderen met een oneindige fantasie: Play-Doh! Klei met die kenmerkende geur. Je kon er van alles van maken en als je klaar was deed het gewoon terug in de pot. En zelfs als je het vergat, jammer dan. Hard worden deed het bijna niet, dus dat was niet het probleem. Het enige echte probleem met Play-Doh was dat je het niet meer uit de vloerbedekking kreeg. Gelukkig ligt er in iJacob HQ alleen maar laminaat…

 
 
 

Rubik’s Magic
Rubik's MagicErnő Rubik was vooral bekend van de veelkleurige kubus uit de jaren zeventig en tachtig, maar deze puzzel heeft mij vele uren bezig gehouden. Acht tegels, op vernuftige wijze bij elkaar gehouden door een soort visdraad, met daarop drie separate ringen. Na veel puzzelen waren de ringen ineens vervlochten. Het was mogelijk om het ding zo erg om te klappen en door te schuiven dat hij in de knoop raakte, maar daar moest je echt wel heel erg je best voor doen. Er is ooit nog een zilveren variant met 12 tegels en zelfs met 16 tegels geweest, maar in iJacob HQ blijft de originele variant met enige regelmaat dienst doen als ontspanningsoefening.