Waarom ik vind dat Ajax de beker niet te serieus moet nemen…

Huh? Wat zeg jij nou? Moet Ajax de beker niet serieus nemen? Ik hoor de vraag bij wijze van spreken over je lippen rollen. En nee, dat heb ik niet gezegd; ik ben van mening dat Ajax de beker niet TE serieus moet nemen. En dat meen ik oprecht. Het is geinig dat Ajax in 2021 nog steeds de regerend landskampioen én bekerwinnaar is, maar wat mij betreft wint Vitesse de beker dit jaar…

Mijn mening in deze is gebaseerd op de meerwaarde van de KNVB Beker, voor het winnende team uiteraard. De winnaar van het bekertoernooi speelt het volgend seizoen Europees. Maar voor Ajax zou dit nooit de route naar Europees voetbal mogen zijn. Europees voetbal voor Ajax moet worden veiliggesteld via de reguliere competitie. Als dat niet lukt, dan heeft Ajax wat mij betreft niks te zoeken in Europa. Dat klinkt wellicht een beetje arrogant, maar ik ben van mening dat je als recordkampioen van Nederland een bepaalde standaard na moet streven. Landskampioen worden en ver komen in Europa moeten altijd zwaarder wegen dan ‘de dennenappel’.

Afbeelding (c) NOS.nl

En dan is er nog de extra belasting voor de ploeg. Zeker in deze huidige tijd, met corona, zonder publiek, waar de competitie en Europees voetbal allemaal in een belachelijk korte tijd moeten worden afgewerkt en waar in de zomer het EK 2021 lonkt, zorgt het bekertoernooi voor extra wedstrijden, blessures en belasting. En natuurlijk heeft Ajax een brede bank, maar als je ziet hoe makkelijk spelers tegenwoordig langere tijd geblesseerd zijn (Kudus, Neres, Mazraoui), zijn minder wedstrijden eerder een voordeel dan een nadeel.

Hieronder kan je zelf laten weten wat je er van vindt. Mijn mening is bekend; wat mij betreft stuurt Ajax in de halve finale Jong Ajax of Onder 19 de wei in. Velen zullen dat zien als misplaatste arrogantie (en wellicht hebben ze daar dan gelijk in) en een belediging ten opzichte van de tegenstander die wel z’n sterkste opstelling het veld in stuurt, maar als Ajax kampioen wil worden en ver wil komen in Europa, moet er wedstrijden worden losgelaten. En de beker lijkt me daarvoor de beste optie. Want uiteraard willen we allemaal dat Ajax kampioen wordt en we willen ook allemaal heel graag een herhaling van de Europese campagne van 2016/2017 waarin Ajax pas in de finale het hoofd moest buigen voor een tegenstander.

De poll hieronder is inmiddels gesloten. En hoewel ik niet alleen sta in mijn mening dat het bekertoernooi minder belangrijk is dat het kampioenschap en Europa, vindt het overgrote deel van mijn medesupporters dat Ajax het aan z’n stand verplicht is om ook de beker ‘gewoon’ te winnen.

Waarvan akte!

Moet Ajax de KNVB Beker serieus nemen?
 • JA! Natuurlijk moet dat! #WZAWZDB dus ook in de beker 65%, 64 stemmen
  64 stemmen 65%
  64 stemmen - 65% van alle stemmen
 • Mwah! Als het lukt is het leuk, als het niet lukt, ook goed 26%, 25 stemmen
  25 stemmen 26%
  25 stemmen - 26% van alle stemmen
 • Nee! Ellende toernooi. Stuur Onder 19 de wei maar in 9%, 9 stemmen
  9 stemmen 9%
  9 stemmen - 9% van alle stemmen
Totaal aantal stemmen: 98
11/02/2021 - 15/02/2021
De poll is beëindigd

Overigens; in dit blogje gaat het over Ajax, omdat dat nu eenmaal mijn cluppie is, maar persoonlijk ben ik van mening dat bovenstaande ook zou moeten gelden voor Feyenoord en PSV. De traditionele top 3 van Nederland zou geen los toernooi nodig moeten hebben om Europees te spelen. Ik ben me bewust van het feit dat veel Feyenoord-supporters hun club inmiddels zien als ‘cupfighter’, maar die titel hoort mijns inziens veel meer bij Vitesse, PEC Zwolle, AZ of VVSB.

Uiteraard gaat Ajax de beker niet laten schieten; als straks na de loting bekend is tegen wie we de volgende ronde moeten spelen, zal er weer gepuzzeld worden om de juiste opstelling te vinden (die van eergisteravond tegen PSV deed het één helft waanzinnig goed en een andere helft iets minder). En uiteraard zit ik te juichen voor de TV als Ajax wint, want Ajax dat wint, dat is altijd juichen, helemaal als het zoals woensdagavond een helft PSV compleet scheel tikt. Maar toch, wellicht in de halve finale de jonkies weer een kans geven, Erik?