Negen series van toen…

Als vervolg op ‘Negen gadgets van toen…‘, nu negen series van toen…

The A-Team (1983 – 1987)
Tatadataaaaaa! Dé hitserie uit de jaren 80 van de vorige eeuw! Hannibal, Face, BA en Murdock zijn de jeugdhelden van een complete generatie. De serie is heden ten dage gedateerd, maar toen ik nog een kleine iJacob was, was het de topserie van het moment, met op het hoogtepunt een complete speelgoedlijn, boeken en strips.
[Intro – Youtube]

 
 

MacGyver (1985 – 1992)
Vandaag de dag is Richard Dean Anderson vooral bekend als Jack O’Neill uit de Stargate-series, maar voor een hele generatie is en blijft hij MacGyver, de man die een atoombom onschadelijk kon maken met niks anders dan een paperclip en zijn zwitserse zakmes. Dat zakmes had zo’n aantrekkingskracht op me, dat ik net zolang gezeurd heb tot ik er ook eentje mocht kopen. Aan de atoombom heb ik me maar niet gewaagd…
[Intro – Youtube]

 

Miami Vice (1984 – 1989)
Felle kleuren, mooie vrouwen, snelle auto’s, speedboten en een krokodil. Zie hier in een notendop de inhoud van Miami Vice! Met Don Johnson als de ubercoole Sonny Crockett en, misschien nog wel belangrijker, dé ultieme jaren 80-track, geschreven door Jan Hammer.
[Intro – Youtube]

 
 
 

Out of this World (1987 – 1991)
Misschien iets minder bekend, maar in huize Fresco was ‘Out of This World’ vast prik op de TV. Met Evie, moeder Donna en Beano was het idee van een buitenaardse vader die communiceerde via een soort glazen piramide een prima reden om voor de TV te gaan hangen. Dat was Maureen Flannigan als Evie trouwens ook…
[Intro – Youtube]

 
 

ALF (1986 – 1990)
Hét bekendste buitenaardse wezen uit de jaren 80 en 90: ALF! Een kruising tussen een teddybeer en een zwijntje met een voorliefde voor het eten van katten en het veroorzaken van problemen die anderen dan weer voor hem oplossen.
[Intro – Youtube]

 
 
 

Happy Days (1974 – 1984)
Eeeyyyy! Iedereen kent die kreet en het bijbehorende gebaar van Arthur ‘The Fonz’ Fonzarelli en wie heeft er niet naast een jukebox gestaan en geprobeerd het ding te starten door er op te slaan? Ik wel, hoewel het nooit is gelukt. Happy Days was een typische jaren-80-comedy over de jaren 50 in Amerika, met de opkomst van de rock ’n roll en het sociale leven van tieners. Hoewel de serie gedomineerd werd door Henry Winkler als ‘Fonzie’, zijn andere bekende acteurs Ron Howard en Tom Bosley.
[Intro – Youtube]

 

Airwolf (1984 – 1987)
Een serie over een helikopter. En wat voor één! Eentje met de mogelijkheid om buiten de atmosfeer te komen (iets wat treffend werd uitgebeeld door ijsvorming ín de cockpit), een wapenarsenaal waar een klein land jaloers op zou zijn en straalmotoren die ervoor zorgden dat Airwolf sneller dan Mach 1 kon vliegen (iets wat in het echte leven had geresulteerd in het onmiddellijk afbreken van de propeller en het hierna neerstorten van de helikopter door het gebrek aan dragend vermogen).
[Intro – Youtube]

 

Knightrider (1982 – 1986)
Dé cultserie die draaide om de omgebouwde Pontiac Firebird Trans-Am KITT en zijn bestuurder (die hij eigenlijk niet nodig had), Michael Knight (een hele jonge David Hasselhoff). KITT bezat, buiten zijn kunstmatige intelligentie, camera’s, infraroodsensoren, sonar, echo én de ‘turbo-boost‘ die het mogelijk maakte om over willekeurige objecten (van omgewaaide bomen tot passerende vrachtwagens) te springen. In 2008 is er een nieuwe versie van Knightrider uitgekomen, die echter nooit de populariteit van de oorspronkelijke serie heeft benaderd.
[Intro – Youtube]

 

Who’s the Boss? (1984 – 1992)
Een voormalig honkballer die, samen met z’n dochter, vanuit Brooklyn verhuist naar het landelijke Connetticut om daar aan de slag te gaan als mannelijke huishoudster. Dat zijn de ingredienten van ‘Who’s The Boss’. De serie waarin de wereld voor het eerst echt kennismaakte met (een toen nog piepjonge) Alyssa Milano.
[Intro – Youtube]

 

De series hieronder hebben het niet gered in het overzicht hierboven, maar zijn zeker het vermelden waard:

  • T and T
  • 21 Jumpstreet
  • Family Ties
  • Hunter
  • Jake and the Fatman
  • Flying Doctors
  • Sledgehammer