Negen gadgets van toen…

Gadgets hebben altijd een groot deel uitgemaakt van mijn leven, of ik het me nu bewust was of niet. Hieronder negen gadgets van toen…

Sony Walkman
Broertje en ik kregen er allebei eentje van de toenmalige werkgever van ‘ons papa’. Trots als een paar oude apen waren we, met ons bandje met (toen) hippe muziek. Broertje heeft later nog de gele sportvariant gehad, bij mij heeft hij dienst gedaan tot ik een Discman kocht, wederom van Sony…

 
 

Commodore 64 (inclusief 1541 diskdrive)
Eigenlijk was hij van mijn vader, gekregen voor z’n 12,5-jarig dienstverband, maar al snel had ik het ding volledig in beslag genomen. Mijn eerste programmeer-probeersel was een programmaatje om te kunnen omrekenen van Fahrenheit naar Celsius. De code werd minitieus gekopieerd vanuit een schriftelijke(!) cursus(!) van pa. En ja hoor, hij deed ’t niet…

 
 

Postbank Brainbox
Deze dingen waren in hun tijd retepopulair. Je kreeg ze als je een bepaalde rekening opende bij de Postbank. Voor zo’n rekening was ik al te oud, maar ik regelde er eentje via een klasgenoot, voor fl 2,50. Hele proefwerken ramde ik het ding, verstopt als contactgegevens en telefoonnummers. Terugkijkend was dit apparaat de vonk die mijn hevige interesse voor databanken (wat een term!) en PDA’s deed ontbranden…

 
 

Texas Instruments Ti-30 STAT
DE calculator die me door mijn middelschooltijd heeft geleid als het ging om wiskunde en eigelijk alles waarbij je wat moest uitrekenen. Ik was (en ben) goed in hoofdrekenen, maar ook heel lui en dus was dit ding een uitkomst. Veel klasgenoten gaven de voorkeur aan de Casio College fx100, maar de TI werd aanbevolen in het boekenpakket, dus die werd het. Gekocht in 1989 doet hij af en toe nog dienst in iJacob HQ…

 
 

Nintendo Gameboy
De Nintendo GameBoy! De must-have voor iedere tiener begin jaren negentig. Met spelletjes als Tetris, Super Mario en Zelda goed voor menig uurtje spelplezier (of spelbederf als je, zoals ik, voor de drieduizend-zevenhonder-en-vierenveerstigste keer verloor van de eindbaas). Maar ook goed als tijdverdrijver tijdens de doodsaaie uren Huiswerkbegeleiding samen met Randy. Tetris over de linkkabel, achter de tassen en zonder geluid zodat de docenten niks doorhadden…

 
 

Phillips P2000 System S1
Dit bakbeest (inclusief mini-tapes) werd als tweedehandsje gekocht van mijn toenmalige middelbare school. Aangezien ook de P2000 draaide op BASIC kon ik mijn op de C64 opgedane ervaring een-op-een doorzetten. De P2000 was bij ons thuis niet echt een lang leven beschoren door de aanschaf van de eerste echte PC, maar uiteindelijk is hij nog een aantal jaar gebruikt bij een nichtje…

 
 

Phillips Space Maxer
Geloof het of niet, maar er is een tijd geweest dat niet iedereen met een iPhone of Nokia rondliep. Mobiele telefoons ware zware, logge apparaten met een externe accu en auto-telefoons waren onhandig omdat je nergens je auto mee naar binnen mocht nemen. Mensen die bereikbaar moesten zijn hadden een semafoon en jonge mensen een Phillips Maxer. Mensen konden een nummer bellen en daar een boodschap inspreken. Die werd vervolgens door een operator uitgetikt en naar je Maxer verstuurd. De gesprekken waren echter zo duur dat het nooit echt is doorgebroken. De enige boodschap die ik er ooit op het mogen ontvangen was of ik om vier uur achter de oude eik wilde zijn. Uiteindelijk bleek deze boodschap afkomstig van beste vriend Maurice Duijndam en dus behoorlijk teleurstellend…

 
 

KPN Hi Swing
Mijn eerste mobiele telefoon. Geen nummerherkenning en geen telefoongeheugen. Trilfunctie? Ja, op de vibo’s bij de sexshop. Een monochroom, tweeregelig display. Om over bluetooth, wifi, e-mail en internet nog maar te zwijgen. Maar wel geschikt voor penlites (AA, 4 stuks) en, daarna nooit meer gezien, de mogelijkheid om de batterij eerst te ontladen voordat er werd opgeladen. Maar misschien was dat met de NiCAD-accu die erin zat ook wel echt noodzakelijk. En owja, standaard bijgeleverd: een bureaulader…

 
 

Palm m100
Mijn eerste kennismaking met het merk Palm en PalmOS en de opvolger van een hele rij merkloze databankjes sinds de Brainbox. Ik wist toen nog niet dat ik in de jaren daarna vele uren zou steken in Palm, PalmOS en natuurlijk de Palmclub. De m100 werd gevolgd door de IIIxe, de IIIC, de Tungsten T2 en uiteindelijk de Treo 650. Inmiddels is Palm in handen van HP, bestaat het PalmOS als zodanig niet meer, maar ik heb nog altijd prettige herinneringen aan dat kleine, simpele, maar vooral snelle PalmOS…

 
 

Het tikken van bovenstaand stukje heeft een hele berg prettige herinneringen boven gebracht, dus verwacht meer artikelen zoals deze