Waardigheid? Voor wie dan?

Vandaag is het 77 jaar geleden dat de Kristallnacht plaatsvond. Voor de historisch iets minder onderlegden onder ons: de Kristallnacht was de opmaat naar de Holocaust en prelude voor de Endlösung. Vanavond is de officiële herdenking. Gisteravond vond bij het Joods Verzetsmonument aan de Amstel de ‘alternatieve’ herdenking plaats. Deze herdenking wordt ieder jaar georganiseerd door het Platform Stop Racisme en Uitsluiting. Op zich niks mis mee zou je denken. Totdat je leest welke sprekers er zijn uitgenodigd voor deze editie: Haneen Zoabi en Youness Ouaali. Beiden geen mensen die ik thuis zou uitnodigen voor een kopje thee, maar dat is uiteraard ieder voor zich.

Haneen Zoabi is vooral bekend als fervent tegenstandster van de staat Israël, is eveneens en misschien nog wel ferventer aanhangster van terroristenbende Hamas en zit, jawel, in de Knesset, het Israëlische parlement. Youness Ouaali is een Amsterdamse broodjeskoopman die het op Facebook nodig vond om op te roepen tot geweld tegen Israelische toeristen (geen kinderen, dat dan weer niet) en vervolgens van Jeroen Pauw de gelegenheid kreeg om deze waanzin op landelijke TV te verdedigen.

Wellicht ten overvloede; tijdens de Kristallnacht sloegen de Nazi’s in Duitland duizenden winkels en bedrijven van Joden kort en klein en werden eveneens duizenden synagogen in brand gestoken. Ook huizen, scholen en ziekenhuizen waren doelwit en de brandweer werd verboden om branden bij joden te blussen. 400 joden verloren hun leven tijdens de Kristallnacht. Dat gegeven is voor het Platform echter geen enkele reden om na te denken over wie ze uitnodigen.

Haneen Zoabi riep onlangs op om het Palestijnse geweld tegen Israëliërs (meer bepaald: Israelische joden) te laten aanzwellen tot de ‘derde Intifada’. En Ouaali vroeg zich op Facebook af of het niet eens tijd werd om willekeurige Israëlische toeristen in Nederland in elkaar te slaan. Dat op zich is al een ranzig gegeven, maar meneer kreeg vervolgens van Jeroen Pauw geen enkele tegenwerping tijdens zijn ’15-minutes-of-fame’. En dit soort mensen spreken tijdens een herdenking van joodse slachtoffers. Een gotspe, om er maar eens een mooie yiddisch woord tegenaan te gooien.

Helemaal schandalig is echter de reactie van de Amsterdamse burgemeester Van der Laan op een demostratie-aanvraag van tegenstanders van het Platform. Zij kregen géén toestemming om te demonstreren bij het monument:

‘Ik bericht u dat de in uw kennisgeving genoemde vlaggen en spandoeken in combinatie met uw doelstelling zich niet verhouden met hetgeen waar dit monument en deze herdenking symbool voor staan. Dat raakt de waardigheid en kan zelfs tot reacties, confrontaties en uiteindelijk wanordelijkheden leiden. Dit betekent ook dat uw protestvorm in de directe nabijheid van de herdenking niet wordt geduld.’

De wereld op z’n kop is nog zacht uitgedrukt. Dus Israëlische vlaggen en joodse muziek bij een monument voor Joodse slachtoffers mag niet, maar het oproepen tot geweld tegen diezelfde joden bij dat monument voor joodse slachtoffers is voor heer Van der Laan geen enkel probleem. Dat mevrouw Zoabi daarbij ook nog eens baarlijke nonsense uitkraamt (‘zij had zich in 1948 niet etnisch laten zuiveren’ terwijl ze geboren is in 1969 en het feit dat ze Israël vergelijkt met Nazi-Duitsland) en alsnog probeerde de tegendemonstranten (die zoals gezegd niet bij het monument in de buurt mochten komen) de mond te snoeren omdat mevrouw nu eenmaal slecht tegen kritiek kan, dat is ook geen probleem.

Owja, misser van de avond: het NOS-journaal dat spreekt over ‘DE’ Kristallnachtherdenking. Oeps, foutje, bedankt. Nee meneer Gelauff, de officiele herdenking is vanavond, in de Esnoga, de Portugese synagoge in Amsterdam. Alwaar Eberhart van der Laan zal schitteren door afwezigheid…

Wanneer gaan we in Nederland nou eens snappen dat mensen als Youness Ouaali en Haneen Zoabi niet bevorderlijk zijn voor vrede. Zoabi zit dan wel in de Knesset, maar zou geen traan laten als Israël morgen zou ophouden te bestaan. Ouaali roept op tot geweld omdat in zijn optiek Israël de agressor is. Over het vele Palestijnse geweld t.o.v. onschuldige Israelische burgers zoals het echtpaar Henkin, hoor je hem dan weer niet. Beiden verpakken het antisemitisme in hun uitspraken zorgvuldig als kritiek op Israël. En hebben de mond vol van vrijheid van meningsuiting. Maar zodra je kritiek hebt op hun uitspraken of ze aanspreekt op het antisemitisme in de uitspraken, is diezelfde vrijheid ineens niet meer van toepassing. Dan spelen ze met verve het slachtoffer. In dit geval bij een monument voor echte slachtoffers. En dat is de echte gotspe!