Een jaar geleden…

Het was wereldnieuws; de enorme rouwstoet van 40 wagens die eerste slachtoffers van MH17 van Eindhoven naar Hilversum bracht. Ook de tranen van Maxima en de omhelzing van Frans Timmermans gingen de hele wereld over. En terecht. Maar waar ik persoonlijk nog het meest door geraakt werd is de enorme, overweldigde, massale belangstelling voor de stoet. Rijen dik stonden op de fly-overs, viaducten, fietspaden, vluchtstroken en B-wegen. Met of zonder bloemen, met of zonder telefoon, met of zonder camera.

Een pessimist zal nu roepen: ramptoerisme, sensatiezoekers. Een optimist (zoals ik) zal echter saamhorigheid en echte emotie zien. Emotie vanwege het hemeltergende gesol met de slachtoffers gedurende de week voorafgaande aan de repatriëring, het schandalige gedrag van zowel de Russische regering in de persoon van Vladimir Poetin en de pro-Russische separatisten als de regering van Oekraïne en natuurlijk het gruwelijke feit dat 298 onschuldige levens werden beëindigd door wat waarschijnlijk een fout is geweest.

Ik zag heel veel emotie. Bij de nabestaanden, natuurlijk, maar ook bij de mensen op straat. Deze ramp (of is het toch gewoon een oorlogsdaad?) heeft een enorme impact gehad op de Nederlandse samenleving. Iedereen kent wel iemand die iemand kende aan boord van MH17. Op Facebook werd de statusupdate van een grondstewardess massaal gedeeld. Tijdens het lezen liepen bij mij de koude rillingen over de rug. Ook de foto van de Volendammer Cor Schilder, die uit een geintje een foto van MH17 op Facebook zette, vlak voor vertrek, gaat de hele wereld over. De ramp kwam hierdoor akelig dichtbij, veel dichterbij dan bv. bij Malaysia Airlines MH370, die op 28 maart 2014 verdween en nog steeds niet is gevonden.

En nu, een jaar later, vraag ik me af of de ware toedracht ooit boven water zal komen. Inmiddels is ook Frans Timmermans van z’n voetstuk gevallen door domme uitspraken, blijkt dat er in het onderzoek schofterige fouten zijn gemaakt en zijn de nabestaanden nog geen stap dichterbij de waarheid…