Beste Edwin & Marc

Ik las van de week een stukkie in de krant en toen dacht ik; ‘de 1-aprilgrappen zijn wat vroeg dit jaar’. Wat was er aan de hand? Ajax heeft besloten de prijs van sommige seizoenkaarten (let wel; niet allemaal) te verhogen. Bij sommigen tot 48%! Lijkt me wat teveel van het goede. Heb ik er zelf last van? Nee, want ik heb geen seizoenskaart. Wel gehad, jaren geleden, voor vak 115. Maar mijn werk, sociale leven en gezin maken een tweewekelijkse trip naar de Arena zo goed als onmogelijk. Ik ben wat veel zelfverklaarde ‘echte supporters’ een nepsupport of successupporter noemen.

Dat ik geen seizoenskaart heb, wil niet zeggen dat ik geen echte supporter ben. Wedstrijden worden altijd gevolgd, waar en hoe dan ook. In de week voor een ’topwedstrijd’ beginnen op maandag al de kriebels te komen, op het werk (een Feyenoord-bolwerk ergens onder de rook van Rotterdam) verdedig ik mijn cluppie altijd met passie en strijd en als Ajax verliest ben ik daar, net als die echte supporters, knap ziek van (mijn vrouw ook trouwens, van mijn gedrag op dat moment). Maar inderdaad, geen seizoenskaart. En toch vind ik de prijsverhoging een schande! Waarom? Omdat het vertoonde spel van Ajax, ondanks de afgelopen vier schalen, niet om aan te pruimen is. En ergens vind ik het ronduit schofterig om uitgerekend in het seizoen dat we géén kampioen gaan worden, de prijzen zo ongebreideld te verhogen. Alsof de stadionsupporters (mag ik ze zo noemen?) nog niet genoeg rotzooi voorgeschoteld krijgen tijdens de huidige twee-wekelijkse martelgang in de Arena. 100 Miljoen op de bank is natuurlijk heel fijn (vooral voor jullie bonussen), maar ik zie liever iets minder geld op de bank en iets meer geld op het veld. Tijdens trainingen en wedstrijden wel te verstaan. Investeer eens in ervaring (en dan van een hoger niveau dan pak ‘em beet Zimling), koop Milik en zorg ervoor dat er vanaf volgend seizoen weer eens wat te genieten valt in de Arena. Wedden dat het gemor dan ook een stuk minder wordt?

Kijk, jullie hebben als oud-spelers van het grote Ajax uit de jaren ’90 heel veel krediet. Maar op deze manier blijft daar verschrikkelijk snel, verschrikkelijk weinig van over. Want ik zie jullie liever als die fantastische oud-spelers die nu zich vol liefde inzetten voor hun club, dan als twee koude zakenlieden die enkel gaan voor het banksaldo…

Het kan altijd slechter, uiteraard. Je zal maar supporter zijn van dat cluppie uit Rotterdam. Dan is je club bijna failliet geweest en is er al 15 jaar niks meer te juichen geweest op de Coolsingel. Maar wij zijn geen supporters van dat cluppie, wij zijn supporters van Ajax! De beste, mooiste en meest succesvolle club van Nederland. En de supporters die iedere thuiswedstrijd de naar Arena komen om hun Ajax hartstochtelijk aan te moedigen, verdienen meer respect dan dat beetje dat ze nu krijgen.

Edwin & Marc, doe er wat aan!

Met vriendelijke groet,

Een Ajacied
#WZAWZDB