Wilders en de vrijheid van meningsuiting…

Hij liet z’n achterban ‘Minder Minder Minder‘ scanderen en heel Nederland ontplofte. Terecht? Of niet terecht? Werd ik vrolijk van de uitlating van Wilders zo vlak na de gemeenteraadsverkiezingen? Nee, geenszins. Het riep hele vervelende associaties op met vroeger, met een tijd die we heel hard proberen te vergeten (maar die we nooit mogen vergeten) en waarvan we zo vaak plachten te zeggen dat we er voorbij zijn. Maar hoewel ik het zeer zeker niet eens ben met z’n uitspraken, zal ik Wilders’ recht tot het doen van deze uitspraken tot het uiterste verdedigen. Wat in Nederland is vrijheid van meningsuiting een groot goed…

I do not agree with what you have to say, but I’ll defend to the death your right to say it.

(Voltaire)

En vanuit die vrijheid van meningsuiting mag Wilders roepen dat hij graag wat minder Marokkanen in Nederland wil. Net zo goed als een imam een aantal jaren geleden mocht roepen dat hij vond dat onze homosexuele medemens met het hoofd naar beneden van een hoog gebouw af gegooid moest worden omdat ze minder waren dan varkens. Dat mocht hij zeggen, want vrijgesproken. En net zoals die Turkse jongeren die een jaar geleden op nationale TV mochten zeggen dat alle joden dood moesten. Dat mocht allemaal, want vrijheid van meningsuiting. Ik vind overigens dat Wilders ook niet kinderachtig doen als mensen hem vergelijken met een zekere Oostenrijkse kunstschilder. Dat hoort er nou eenmaal bij.

Wat ik wel een beetje vreemd vond was de house aan foto’s op Twitter van Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond die een ‘selfie’ plaatsten met hun Nederlandse paspoort en de hashtag #bornhere. Wat als je #bornhere bent, dan ben je toch een Nederlander? En toch geen Marokkaan? We zeggen toch ook niet van een Nederlander met Chinese afkomst dat het een Chinese nederlander is? Dat is in de volksmond een ‘Chinees‘. Net zo goed als een Nederlander van Marokkaanse afkomst in de volksmond een ‘Marokkaan‘ is. Maar beide zijn gewoon Nederlander en dus autochtoon. En dus niet de ‘doelgroep’ van Wilders…

Wat ik nog veel vreemder (enger, eigenlijk) vond, waren alle andere politieke partijen die over elkaar heen rolden om de eerste te zijn die openlijk afstand nam van de uitspraken van Wilders (en in bijna alle gevallen van de man zelf). De PvdA ging bij monde van Duco Hoogland en Roelof van Laar zelfs zover om te zeggen dat ‘ze’ (de PvdA) nooit meer een motie van de PVV zou steunen, hoe die ook zou luiden.

En dat vind ik eng. Want nu wordt een democratisch gekozen politicus uitgesloten vanwege z’n mening. Of je als partij de motie van een andere partij steunt zou moeten afhangen van de inhoud van die motie, niet van de persoon die ‘em indient. Bovendien heeft de PvdA een beetje boter op het hoofd, want het was de eigen wethouder Rob Oudkerk die het in 2002 had over ‘kut-marokkanen’. Toegegeven, hij dacht dat z’n microfoon uitstond, maar toch. Overigens bleef toendertijd de oproep vanuit de andere partijen om massaal aangifte te doen wel uit…

In Den Haag zette de politie tientallen extra mensen in om alle aangiftes tegen Wilders te kunnen verwerken. Er werden zelfs speciale formulieren ontwikkeld (met e.e.a. al vooraf ingevuld) om de aangifte sneller te laten verlopen. Hoewel ik dit initiatief van de lange arm der wet uiteraard toejuich, vraag ik me wel waarom dit nu wel kan en niet als ik aangifte kom doen van een gestolen fiets of autoradio. In Delft ging de politie zelfs de straat op om het aangifte doen te vergemakkelijken. Het lijkt me dat dit verspilling van overheidsgeld is, evenals oneigenlijk gebruik van overheidsmiddelen en -personeel. Uiteraard staat het eenieder vrij om aangifte te doen tegen Wilders, maar om daar actief naar op zoek te gaan als overheidsapparaat vind ik niet getuigen van onafhankelijkheid.

Samenvattend vind ik dat er behoorlijk overtrokken gereageerd wordt. De uitspraken van Wilders zijn mijns inzien niet te los te zien van de man zelf. Hij leeft al jaren met beveiliging en heeft geen vaste woon- of verblijfplaats omdat hij met de dood wordt bedreigd. Vanwege zijn mening. Thijs Römer vroeg zich op Twitter af waar Volkert van der Graaf was nu z’n land ‘em nodig had.

Volgens Römer zelf was z’n tweet cynisch bedoeld, maar ik zou begrijpen als Wilders aangifte zou doen tegen Römer vanwege doodsbedreigingen. Wilders gaat af en toe flink over de schreef, gaat zo nu en dan behoorlijk te ver en mist de capaciteiten om een fatsoenlijk politicus te worden. En zoals eerder gestipuleerd; als je daadwerkelijk beledigd bent door z’n uitspraken, doe dan gerust aangifte. En nogmaals, ik neem met kracht afstand van de uitspraken van Wilders! Maar wat er nu gebeurd is feitelijk een hetze tegen de vrijheid van meningsuiting. En dat kan nooit de bedoeling zijn van een democratie…