Gevalletje lichte zelfoverschatting?

Een eventuele missie in Kunduz (Afghanistan): de oppositie heeft eisen en de kamer geeft toe. Alleen zijn die toezeggingen van een dergelijke tenenkrommende naïviteit dat het bijna humor wordt. Zie bij ‘Lees verder’ de meest opvallende…


Toezegging: Nieuwe Afghaanse agenten (vers uit de opleiding) stappen niet gelijk over naar het leger.
Wie gaat dat controleren en belangrijker, wat ga je er tegen doen als het wel gebeurd? Geboeid terugslepen naar de politie? Lijkt me niet. Dus mochten ze toch overstappen, dan ben je ze kwijt en heb je werk voor ‘niks’ gedaan…

Toezegging: In geval van een corrupte bestuurder zal Nederland er alles aan doen om die bestuurder vervangen te krijgen.
Bij deze pleurde ik lachend van mijn stoel af. Om Uri Rosenthal dat te zien zeggen, dat was werkelijk prachtige televisie. Maar denkt hij nou echt dat als Nederland (op z’n Nederlands) ‘foei‘ zegt en met het vingertje wijst, zo’n Afghaanse bestuurder (die uiteindelijk is opgegroeid in een cultuur waar het recht van sterkste danwel degene met het meeste geld/wapens geldt) dan gelijk door bevend door de knieën gaat, om zich vervolgens te laten vervangen? Lijkt me wederom van niet…

Toezegging: Inzet van F16’s wordt bepaald door Nederland en niet door de VS.
Afgezien van het feit dat Nederland in bijna alles aan het handje van de VS loopt (want we gingen toch niet meer naar Afghanistan?), waarom zouden er F16’s moeten worden ingezet, het betrof toch een trainingsmissie, uitsluitend bedoeld om nieuwe mensen op te leiden voor de lokale politie?

Toezegging: de missie is sterk gericht op civiele taken.
Zie puntje hierboven: wat doen de F16’s dan in de regio?

Al met al laten we hiermee weer eens zien waarom steeds verder afzakken richting het niveau van een simpele bananenrepubliek. Het vorige kabinet is gevallen over de missie in Afghanistan, ‘we’ zouden niet meer gaan en nu ziet het er naar uit dat we toch weer gaan. En dat dan vergezeld van een stelletje kromme ‘beloften’ waarvan zelfs een kind kan zien dat ze niks voorstellen…