Open brief aan Pieter Broertjes

Het lijkt welhaast een trend; burgemeesters die met alle macht proberen burgers tegen zich in het harnas te jagen. Toegegeven, uw collega Josias van Aartsen deed het een aantal maanden geleden subtieler, hij hoefde enkel z’n mond maar te houden terwijl Den Haag werd overlopen door antisemitische pro-ISIS hordes. U, daarentegen, gaat vol op het orgel. Op landelijke radio nog wel.

U vind dat de jihadstrijders die nu richting Syrië gaan te vergelijken met de joden die na de Tweede Wereldoorlog naar Israël gingen. Dat mag u uiteraard vinden (en zeggen), want ook voor u geldt vrijheid van meningsuiting. Maar de vergelijking gaat wel een beetje mank; want in tegenstelling tot de joden na de Tweede Wereldoorlog hebben de jihadisten die nu richting Syrië gaan, het niet zo heel slecht. Ze hebben het eigenlijk best wel heel erg goed. Ze mogen roepen wat ze willen, als ze niet werken krijgen ze een uitkering, ze krijgen zorg als ze dit nodig hebben, kortom, ze maken stevig en goed gebruik van de middelen die Nederland, het land dat ze zo graag willen verlaten, ze biedt.

Voor de joden na de Tweede Wereldoorlog lag dat net even iets anders. Ze hadden net minimaal vijf jaar van bespotting, vernedering, discriminatie, uitsluiting, antisemitisme, geweldig, marteling, oorlog, honger, en grote angst achter de rug. Er was op ze gejaagd, ze moesten een gele ster dragen, als ze pech hadden stopte er midden in de nacht een groene vrachtwagen voor de deur, velen van hen hadden net grote delen van hun familie en vriendenkring verloren aan de ideologie van Nazi-duitsland en Nederland lag in puin, wachtend op de wederopbouw.

Zij gingen naar Israël om het beloofde land op te bouwen. Klein probleem: Israël was nog Brits mandaatgebied en de Britten gedroegen zich hier in Europa dan wel als de bevrijders, daar ver weg lagen de rollen iets anders. Velen kwamen er na aankomst achter, dat de Britse, en zeker de Arabische buren niet zo heel veel in opvatting verschilden van de Duitsers.

De vele joden die destijds naar Israël vertrokken, hadden niks meer, en wat ze hadden lieten ze achter. De jihadisten die nu naar Syrië gaan hebben hier alles. En zij vertrekken in de volle overtuiging dat als ze niet sterven voor hun god, ze ooit terugkeren naar Nederland. E.e.a. uiteraard met behoud van uitkering en leefstijl. De joden die destijds naar Israël vertrokken, gingen om nooit meer terug te keren.

De jihadisten die nu naar Syrië gaan, roepen vrijwel allemaal op tot geweld. Tegen andersgelovigen, of dit nu moslims, christenen, joden of atheïsten zijn. Ze moeten allemaal dood, ter meerdere eer en glorie van het kalifaat. Zij gaan niet naar Syrië voor een beter leven, ze gaan naar Syrië om te moorden, om te vechten tegen de ongelovigen. De joden die destijds naar Israël gingen, deden dit voor een nieuw leven. Een leven dat hen in Europa met geweld was afgenomen.

En u hebt de euvele moed om deze joden te vergelijken met de jihadstrijdes van nu? Normaal gesproken zou ik u nu vragen om excuses te maken, maar gezien de ervaringen met meneer van Aartsen, verwacht ik dat ik daar lang op zal moeten wachten. En uiteraard, meneer Broertjes, moet u die excuses niet maken aan mij, maar aan al die mensen die u met één achteloze, lompe opmerking tot op het bot hebt beledigd!

Het zou u sieren als u over uw eigen gelijk heen stapt en sorry zegt!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dick van den Brink
Dick van den Brink
7 jaren geleden

Als dat hele dunne vernisje wat beschaving moet voorstellen verdwenen is “meneer” Broertjes, dan blijft er bedroevend weinig over. Maar ja, u zult wel horen bij de “chosen few” die ongestraft tegen Israël
menen te mogen trappen.

Lammie Lassche
7 jaren geleden

Het kan toch niet waar zijn dat deze man dit heeft gezegd. Ik zou nu heel veel willen zeggen maar kan echt de woorden niet vinden, dit is zo absurt, zo dom en zo beledigend, dat ik mij plaatsvervangend schaam.

J.J.Wiegman
7 jaren geleden

Ik hoop dat deze burgemeester ziet dat hij iets heel verschikkelijks heeft gezegd ten op zichte van het Joodse volk waar Nederland sind 1600 als eerste land de grenzen voor open heeft gezet en wat door de God van Abraham Issaak en Jakob is gezegend met de gouden eeuw die erna kwam maar met de keuze die onze overheid nu maakt zal er wat anders volgen en ik hoop en bid dat deze burgemeester en de hele overheid om vergeving vraagt bij de Joodse gemeenschap die al die jaren deel uitmaakt van onze samenleving en hard heeft mee gewerkt aan de welvaart van ons land waar ze nooit de erkenning voor gehad hebben hoogsten altijd antisemitisch zijn bejegent en nog nooit zo erg als nu
Ik schaam mij diep voor mijnlandgenoten die verantwoordelijk zijn voor deze daden uitlatingen.
Jannie Wiegman

Anoniem
Anoniem
7 jaren geleden

In uw artikel begint u gelijk met argumenten over waarom de vertrekkende Joden na de tweede wereldoorlog andere motieven, overtuigingen en ideeën hadden. Wettelijk gezien is dat verschil er echter helemaal niet. Uit de jurisprudentie omtrent dit probleem (het vertrekken van burgers uit Nederland om in een ander land te vechten) of eigenlijk de jurisprudentie die er niet is, aangezien er nooit iemand veroordeeld is voor dit feit, kunnen we dus stellen dat verschillende burgers verschillend behandeld worden. Dit zou gezien kunnen worden als een schending van de Grondwet zoals wij die in Nederland kennen (artikel 1).

Dat iedereen de verkeerde motieven van de Jihadstrijders en de, door u goed veronderstelde (ik heb hier zelf zwaar mijn twijfels over), motieven van de Joden bij deze uitspraak betrekt is leuk en aardig maar heeft niets maar dan ook helemaal niets te maken met de juridische kwestie en de discussie die Pieter Broertjes hierover wilde voeren.

Ik ben het eens met Pieter Broertjes dat wij als land niet zomaar moeten gaan beslissen wie wel en wie niet tegen de staat van een ander land mag vechten. Als Nederland dit wel gaat doen krijgen we hele, hele enge situaties. Het zou mij niks verbazen dat een rechter dit uiteindelijk ook concludeert en hoop eigenlijk op een, zeer interessante, rechtszaak hierover. Feit blijft dat Pieter Broertjes deze discussie open wilde breken (hij bracht zijn eigen mening over deze kwestie niet eens naar voren) en daar is niks mis mee. Dat hier de Holocaust bij betrokken wordt door alle zionisten vind ik dan zeer, zeer jammer (en het wordt een beetje uitgekauwd, dat moet u toegeven).

Diana Meijer
Diana Meijer
7 jaren geleden

U heeft geen idee wat u aanricht. Mijn familie van moeders zijde woonde in Oss ten tijde van de oorlog. er was daar ren bloeiende Joodse gemeenschap. na de oorlog was daar vrijwel niets van over. Uitgemoord door de Nazi’s.Mijn moeder is nu 80 jaar en mist nog steeds en misschien zelfs wel steeds meer Joods leven. Mijn oom is in 1948 naar Israël gelang en heeft daar een leven opgebouwd in een kibbutz omdat hij graag als een religieuze Jood wilde leven en dat hier vrijwel nietmogelijk was. Precies als ISIS niet meneer Broertjes?