Waarom we blij moeten zijn met het missen van het WK-bid

Vanochtend op de radio: een of andere bobo van het NOC*NSF die riep dat we het WK-bid voor 2018 gemist hebben vanwege de negativiteit in Nederland. Ik zeg: PRIMA! Laat het organiseren van het WK maar over aan landen die zich niet zo druk maken om de staatslening of de begroting (Rusland) of landen waarin de burger op dit moment toch geen moer te vertellen heeft (Quatar, WK 2022). Met de eisen die de FIFA (onder de altijd bezielende leiding van Sepp ‘hoe spel je dat, autocratie?’ Blatter) stelt aan een bid, vraag ik me af of je het echt wil, de organisatie van een WK.

  • Geen belasting voor de FIFA tijdens het WK
    Sorry? Als ik als kind langs de weg op een zonnige middag limonade verkoop voor een kwartje per glas moet ik over de opbrengst daarvan nog zowat belasting betalen, maar de FIFA zou geen belasting hoeven te betalen over de miljarden (let op: miljarden, we hebben het hier niet over een paar rotcenten) die ze binnenhalen tijdens een gemiddeld WK?
  • Geen andere biermerken dan Budweiser
    Als de Amsterdam Arena plaats zou bieden aan wedstrijden tijdens het WK zou dat betekenen dat de naastgelegen Heineken Music Hall zijn naam tijdelijk zou moeten wijzigen naar Budweiser Music Hall of in ieder geval alle buitenreclame (dus ook het logo) zou moeten verwijderen. Tijdens het toernooi zal alle(!) reclame in de straal van twee kilometer rond een WK-stadion moeten verdwijnen, behalve voor de officiƫle FIFA-sponsoren als Coca Cola, Adidas en Budweiser, McDonalds, Hyundai en Sony. En owja, als jij toevallig, omdat lekker weer is buiten, in de buurt van een station waar op dat moment gespeeld wordt met een oranje jurkje rondloopt, loop je grote kans om opgepakt te worden door de FIFA-ordedienst (beter bekend als de Nederlandse politie).
  • Eigen rijstrook op snelweg
    WHAT. THE. FUCK??? Een eigen rijstrook omdat het anders zou kunnen voorkomen dat Blatter en zijn gevolg van hielenlikkers, schandknapen en voetbalpooiers niet op tijd aanwezig zouden kunnen zijn bij een wedstrijd? Dus heel Nederland mag normaal gesproken in de file staan, maar als er gevoetbald moet worden en de heren moeten vanuit Rotterdam naar Amsterdam, worden er dus op drie(!) snelwegen (A13, A4, A10) banen afgesloten. Het klootjesvolk in de file, de hoge heren er langs. Daar ga je dan met je ‘voetbal is een sport van het volk’.

Zo bezien kan ik alleen maar blij zijn dat we de bid niet gekregen hebben. Als je kijkt naar alle kosten die het organiseren van een WK met zich meebrengt (denk alleen al aan alle politie-inzet tijdens wedstrijden), buiten de bovenstaande (en overige) eisen van de FIFA, denk ik dat de belastingbetaler in Nederland opgelucht zal ademhalen dat wij ‘het niet zijn geworden’…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *