Open de Google Foto’s app op je telefoon en je ziet een nette, chronologische weergave van je foto’s. En niet alleen van de foto’s op je telefoon, maar van alle foto’s in de cloud. Hiervoor dien je uiteraard wel online te zijn. Foto’s die uit de cloud komen, worden wel getoond, maar níet gedownload naar je telefoon, tenzij je dit expliciet aangeeft. Je hoeft dus niet bang te zijn dat een bezoekje aan Google Foto’s alle ruimte op je telefoon opslurpt.
Heb je tijdens het foto’s maken ook de locatievoorzieningen op je telefoon aan, dan wordt de locatie automatisch opgeslagen in de EXIF-info van de foto. Dit betekent dat je kan zoeken op locatie. Tik ‘Amsterdam’ in en zie alle foto’s verschijnen die daar gemaakt gezijn. Ideaal. Zoeken op locatie werkt op plaatsnaam, straatnaam of bv. de naam van een hotel of camping. Je kan echter ook zoeken op persoonsnamen. Als ik de naam van mijn dochter intik in Google Foto’s, zie ik alle foto’s waar ze op staat, vanaf baby (ze is geboren in 2012) tot nu. Ik heb geen idee het algoritme achter Google Foto’s weet dat dat kleine mensje mijn dochter is, maar het werkt vrijwel vlekkeloos. Zelfs zoeken op de naam van de camera, levert alle foto’s op die met die camera gemaakt zijn.
Je kan echter ook zoeken op type foto, bv. ‘panorama’. Of op dingen. Ergens in mijn Google Foto’s staat een foto van een geeltje met daarop geschreven de Wifi-code van de balletschool van dochterlief (je moet wat als je een uur moet wachten). Als ik binnen Google Foto’s zoek op ‘geel’ of ‘code’ komt (ook) die foto naar voren. Dus waar je voorheen in Picasa of welke andere foto-software dan ook, heel nauwgezet je foto’s moest taggen, is de machine learning van Google zo goed, dat dit soort vage zoektermen resultaat opleveren. Het taggen en organiseren van foto’s is verleden tijd. Dat kan ook eigenlijk niet anders, want met de huidige stand van de techniek maken we zo veel foto’s dat handmatig organiseren eigenlijk niet meer te doen is.
Hey Jaap, fijn artikel, ik ben erg fan vab deze dienst. Enige wat ik beel erg mis is de optie om dubbele foto’s op te zoeken en te verwijderen. Dit lijkt mij voor Google een super eenvoudige optie, zeker gezien zij ons zelfs attenderen op foto’s doe misschien geroteerd moeten worden, maar waarom is hij er niet? Of weet jij meer en ga jij mij nu verblijden met de oplossing? 😉