Inleiding

Er is geen gebrek aan apps om je foto’s op te slaan in de cloud. Dropbox, Microsoft OneDrive en Apple iCloud zijn er slechts een paar. En dan is er Google Foto’s, sinds 2015 de opvolger van Picasa.

Als je een telefoon hebt die op Android loopt, is er een hele grote kans dat je – al dan niet bewust – reeds gebruik maakt van deze Google-dienst. Standaard worden de door de camera van je telefoon gemaakte foto’s gebackupped naar de Google Cloud. Maar er zijn zoveel meer opties.

Google Foto's: meer dan alleen een albumGoogle Foto's: meer dan alleen een album

Backup

Dit is de optie waar de meeste mensen Google Foto’s voor zullen gebruiken; de backup naar de cloud. En terecht, want Google doet niet flauw als het gaat om opslagcapaciteit. Als je foto’s niet opslaat in volledig formaat (16+ megapixel), maar in full HD (1920×1080 of 1080×1920), dan is er geen limiet in de hoeveel foto’s die je kan opslaan. Wil je wel in origineel formaat opslaan, dan gaat de opslag af van de beschikbare opslag in je Google Drive. Standaard is dat 15GiB.

Update: Op 1 juni 2021 is Google gestopt met de onbeperkte gratis opslag voor foto’s. Vanaf die datum telt de opslag van foto’s tegen de gratis 15GiB die elk Google-account heeft. De foto’s en video’s die je voor die datum al in Google Foto’s had staan tellen niet mee voor deze limiet. Er is een uitzondering op deze nieuwe limiet; eigenaren van een Google Pixel telefoon zijn niet gebonden aan de nieuwe limiet en kunnen onbeperkt foto’s en video’s blijven uploaden.

Nou moet het gezegd worden dat je van een betaald Google Drive-abonnement ook niet bepaald arm hoeft te worden. Voor € 9,99 krijg je 2TiB aan cloudstorage. Betaal je per jaar, dan krijg je twee maanden (per jaar!) gratis! Qua prijs per maand voor betaalde storage zitten Dropbox en Apple iCloud op dezelfde hoogte, een tientje voor 2TiB.

Standaard wordt alleen de Camera-map op de telefoon gebackupped. Het is echter zonder meer mogelijk om álle mappen op je telefoon automatisch te laten backuppen. Voorbeeld; ik deel de foto’s van mijn kinderen via Whatsapp met mijn familie. Omgekeerd ontvang ik dus foto’s van mijn neefjes in Whatsapp. Die wil ik graag gebackupped hebben. Kwestie van een vinkje binnen Google Foto’s ét voila! Geregeld. Alles netjes in de cloud.

Album en zoekmachine

Open de Google Foto’s app op je telefoon en je ziet een nette, chronologische weergave van je foto’s. En niet alleen van de foto’s op je telefoon, maar van alle foto’s in de cloud. Hiervoor dien je uiteraard wel online te zijn. Foto’s die uit de cloud komen, worden wel getoond, maar níet gedownload naar je telefoon, tenzij je dit expliciet aangeeft. Je hoeft dus niet bang te zijn dat een bezoekje aan Google Foto’s alle ruimte op je telefoon opslurpt.

Heb je tijdens het foto’s maken ook de locatie voorzieningen op je telefoon aan, dan wordt de locatie automatisch opgeslagen in de EXIF-info van de foto. Dit betekent dat je kan zoeken op locatie. Tik ‘Amsterdam’ in en zie alle foto’s verschijnen die daar gemaakt gezijn. Ideaal. Zoeken op locatie werkt op plaatsnaam, straatnaam of bv. de naam van een hotel of camping. Je kan echter ook zoeken op persoonsnamen. Als ik de naam van mijn dochter intik in Google Foto’s, zie ik alle foto’s waar ze op staat, vanaf baby (ze is geboren in 2012) tot nu. Ik heb geen idee het algoritme achter Google Foto’s weet dat dat kleine mensje mijn dochter is, maar het werkt vrijwel vlekkeloos. Zelfs zoeken op de naam van de camera, levert alle foto’s op die met die camera gemaakt zijn.

Je kan echter ook zoeken op type foto, bv. ‘panorama’. Of op dingen. Ergens in mijn Google Foto’s staat een foto van een geeltje met daarop geschreven de Wifi-code van de balletschool van dochterlief (je moet wat als je een uur moet wachten). Als ik binnen Google Foto’s zoek op ‘geel’ of ‘code’ komt (ook) die foto naar voren. Dus waar je voorheen in Picasa of welke andere foto-software dan ook, heel nauwgezet je foto’s moest taggen, is de machine learning van Google zo goed, dat dit soort vage zoektermen resultaat opleveren. Het taggen en organiseren van foto’s is verleden tijd. Dat kan ook eigenlijk niet anders, want met de huidige stand van de techniek maken we zo veel foto’s dat handmatig organiseren eigenlijk niet meer te doen is.

Editor

De leukste optie in Google Foto’s is wat mij betreft de editor. Denk nu niet gelijk aan Lightroom-esce opties, want dan zou je wel eens teleurgesteld kunnen worden. Dat gezegd hebbende; de mogelijkheden vallen echt niet tegen. Het is zonder meer mogelijk om foto’s met een paar keer klikken een professionele look-and-feel te geven. Je hebt ook de optie om een van de vele voor-gedefinieerde filters in een enkele klik toe te passen.

De handmatige instellingen omvatten licht, kleur en details. Dit kan zowel mobiel als via de browser. Wat ontbreekt is de mogelijkheid om teksten/labels toe te voegen. Mocht dat echt een vereiste zijn, dan kan je mobiel altijd gebruik maken van Snapseed, ook van Google en gratis te downloaden vanuit de Play Store. Met SnapSeed zijn ook geavanceerdere filters mogelijk dan die in Google Foto’s zitten.

Nadelen

Zijn er dan geen nadelen aan Google Foto’s? Dat ligt eraan. Voor een foto-pro zullen de opties binnen Google Foto’s nooit toereikend zijn. Maar een pro zal z’n foto’s door de boot genomen niet maken met z’n telefoon. Die heeft daar een dure spiegelreflex voor liggen. Een ander nadeel is Google. De techreus uit Mountain View staat momenteel niet echt bekend als een voorvechter voor privacy. Iedereen die zich wel eens verdiept heeft in de diverse EULA’s van Google weet dat jij als eindgebruiker het eigenlijke product bent. Dat hoeft geen probleem te zijn. Persoonlijk zit ik er niet mee. De producten die ik gratis mag gebruiken van Google in ruil voor het tonen van wat specifieke advertenties zijn voor mij een prima deal. Maar dat is persoonlijk. Ik kan me prima voorstellen dat iemand anders daar anders over denkt. Bedenk dus goed of je wil dat Google al je foto’s indexeert voordat je besluit om de app te gaan gebruiken.

Technische nadelen zijn er ook, vooral op het gebied van video. Hoewel de app ook video’s automatisch synct, is er geen ondersteuning voor 60fps bij afspelen (de framerate blijft beschikbaar voor download, enkel niet tijdens afspelen). Dit geldt ook voor 4K. Voor video’s geldt hetzelfde als voor foto’s. Als ze in oorspronkelijk formaat worden opgeslagen, telt dit tegen de beschikbare opslag in Google Drive.

De app biedt géén edit-mogelijkheden voor video, uitsluitend voor foto’s.

Wellicht het grootste nadeel; sinds een aantal weken worden foto’s die gesynchroniseerd worden met Google Drive (bv. foto’s van je normale camera die je opslaat op je PC) niet meer opgenomen in Google Foto’s. Voorheen was dit wel het geval (en een optie waar ik bijzonder veel gebruik van maakte). De foto’s uit Google Drive die al in Google Foto’s staan, blijven behouden. Enkel nieuwe foto’s in Google Drive worden niet meer opgenomen in Google Foto’s.

Conclusie

Google Foto’s is een app die voor de gemiddelde gebruiker prima mogelijkheden biedt voor snelle fotobewerking. De opties zijn zeker niet uitputtend, maar absoluut voldoende om snel een leuke foto te maken voor bv. social media of een kaartje. Het feit dat app gratis te gebruiken is en (onder voorwaarden) onbeperkte opslag voor foto’s biedt, maakt het interessant voor zo’n beetje iedereen.

Heb je al Android en een Google-account, dan ben je zo goed als klaar. Heb je een iPhone, dan is iCloud wellicht een meer voor de hand liggende optie. Dat gezegd hebbende; ook op de iPhone werkt Google Foto’s prima! Het is jammer dat Google heeft besloten om foto’s in Google Drive niet meer op te nemen in Google Foto’s, maar onoverkomelijk is het zeker niet.

Score

Ontdek het op Google Play

Google Play en het logo van Google Play zijn handelsmerken van Google LLC.

Delen is lief! Kies je platform

2 Comments

  1. Ina 19 augustus 2019 at 18:21

    Hey Jaap, fijn artikel, ik ben erg fan vab deze dienst. Enige wat ik beel erg mis is de optie om dubbele foto’s op te zoeken en te verwijderen. Dit lijkt mij voor Google een super eenvoudige optie, zeker gezien zij ons zelfs attenderen op foto’s doe misschien geroteerd moeten worden, maar waarom is hij er niet? Of weet jij meer en ga jij mij nu verblijden met de oplossing? 😉

    • Jacob Fresco 19 augustus 2019 at 19:46

      Hi Ina, die optie zit er zover ik weet niet in. Althans, niet in de webversie. Mijn telefoon (HMD Global Nokia 7.1 met Android 9) roept zo nu en dan dat ik zo-en-zoveel ruimte kan vrijmaken door dubbele foto’s en videos te verwijderen. Zover ik kan vinden is dat géén instellingen in Google Photos, maar wellicht een instelling in de telefoon zelf. Ik heb hem in ieder geval nog niet gevonden.

Comments are closed.