Ben ik beGoogled? Of is er nog hoop voor me? Ben ik al zover in het Google-moeras gezakt dat er geen enkele weg terug meer is, of kan ik mijzelf nog losweken van de vele diensten van de internetreus uit Mountainview? Dit stukje zit ik te tikken in Google Chrome, terwijl naast me mijn HTC Hero (werk), Samsung Galaxy Note (prive) en Google Nexus 7 (ook prive) liggen te wachten tot ik ze weer ga gebruiken…


calendarsMijn werk- en priveschema’s probeer ik enigszins geordend te houden door middel van Google Calendar, foto’s van mijn dochter deel ik met een selecte groep mensen via Picasa, mijn contactpersonen worden bewaard in de cloud die Google Contacts heet, mijn goto-spambox is een @gmail.com-inbox en de video’s die ik af en toe eens tracht te maken staan op mijn Youtube-kanaal.

Sinds het vertrek van de fruithandelaar uit Cupertino uit mijn leven draaien al mijn devices op een versie van Android. Al deze devices syncen met het eerder genoemde @gmail.com-adres, de Google Play-store en Google Wallet zijn ook gekoppeld aan datzelfde adres, documenten die gedeeld moeten worden met andere mensen staan op Google Drive, in de auto vechten Waze en Google Maps welke mij deze keer de weg mag wijzen en op mijn Nexus 7 en Galaxy Note vertelt Google Now me precies wat mijn reistijd is.

Mijn nieuwshonger stil ik met Google Reader en Google News (waarbij de nieuwsapps op mijn devices allemaal gekoppeld zijn aan mijn Google Reader-account)*, als ik even snel wat moet vertalen doe ik dat via Google Tranlate, Google Goggles voorziet me van informatie over iets wat ik gefotografeerd heb en (licht narcistisch als ik ben) ik gebruik Google Alerts om te zien of mijn naam ergens op het Internet voorkomt.

Zijn er uberhaupt zaken die ik niet via Google doe? Verrassend genoeg is het antwoord ja:

  • E-mail: ondanks de grote inbox van Gmail, maak ik er toch bijna geen gebruik van. Mijn goto-email is een IMAP-mailbox van een van mijn domeinen en voor de diverse hobby-projecten heb ik andere IMAP-boxen in gebruik. Mijn gebruikersnaam bij Google (een overblijfsel uit de begindagen van GMAIL) maakt serieus gebruik ervan niet echt aantrekkelijk.
  • Todo/takenlijst: de takenlijst van Google (Google Tasks) is dusdanig beperkt dat ik daar niks mee kan. Mijn oplossing; ToodleDo en DueToday
  • Notities: ondanks het lanceren van Google Keep tijdens het tikken van dit stuk blijk ik toch trouw aan Catch Notes. Reden; al mijn notities zitten daar al in (en ik wil eerst zeker weten dat Keep ook blijft bestaan) en Keep staat het uploaden van bestanden bij notities (nog) niet toe.
  • Podcasts: ondanks dat Google Music een prima app is om muziek mee af te spelen is het (voor mij) minder geschikt voor podcasts. Mijn keuze; DoggCatcher. Werkt soepel en doet precies wat ik wil. Het is toch best handig dat ik wakker wordt en mijn nieuwe podcasts netjes op mijn telefoon staan…

Zijn er alternatieven? Zeker en vast. Mijn werkgever biedt mij een (door mijzelf onderhouden) Exchange-omgeving waarmee ik mijn agenda, contactpersonen en eventueel takenlijsten kan synchroniseren. Maar dat heb ik al eens geprobeerd. Een Exchange-agenda delen met iemand van buiten (zoals mijn vrouw) is een hel (zo niet onmogelijk), de takenlijst van zo’n omgeving syncen met een Android-telefoon is niet echt een hele makkelijke klus en als ik heel eerlijk ben vind ik het sowieso niet zo prettig werken.

Een echte andere oplossing is er wat mij betreft niet. Microsoft biedt wel alle opties (mail, opslag, agenda, foto’s etc.), maar is niet zo mooi ge├»ntegreerd (vind ik). Daarbij is Redmond eigenlijk al geen optie door mijn keuze voor Android als mobiel besturingssysteem.

Conclusie: overstappen is mogelijk, maar niet echt aantrekkelijk. Dus, ja, ik ben bGoogled, maar echt er mee zitten kan ik toch niet…

* Sinds Google bekend heeft gemaakt te gaan stoppen met Google Reader, heb ik een aantal oplossingen geprobeerd, maar ik ben uiteindelijk toch overgestapt op Feedly. Al was het maar omdat ze nu nog gekoppeld zijn aan Google Reader, maar inmiddels een eigen, losstaand, reader-platform hebben gebouwd. De overgang zou dus naadloos moeten zijn.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x