Vandaag op Bright.nl: Apple spant rechtszaak aan om naam ‘Appstore’. Ik lees dat en denk: ‘Moeten we dit nu echt wel willen‘. Moeten we nu echt willen dat het ene bedrijf het andere bedrijf aanklaagt over iets als de term (want een naam wil ik het niet eens noemen) ‘appstore’?

Welkom in de wereld van de patenten. Wat betekend het woord ‘patent’ eigenlijk?

pa·tent het; o -en octrooi: ergens ~ op hebben iets bijzonder goed kunnen

Dat is de betekenis die Van Dale ons geeft. Je vraagt een patent aan op iets dat je hebt bedacht. Het aanvragen alleen wil niet zeggen dat je het patent ook krijgt. Dit hangt af van een aantal zaken. Zo moet je uitvinding ‘nieuw‘ zijn, je uitvinding moet ‘uitvindinghoogte‘ hebben en je uitvinding moet ‘industrieel toepasbaar‘ zijn. Voldoet je uitvinding niet aan van die drie eisen, dan valt er niets te patenteren. Uitvindinghoogte wil zeggen dat het geen variatie mag zijn op een bestaand principe.

 

Steeds meer is te patenteren. Daaronder vallen ook zaken waarvan ik me afvraag wat het hogere nut ervan is. Zo heeft Hopewell Culture & Design een patent op ‘dubbelklikken’ en heeft Microsoft sinds 2009 een aanvraag lopen voor het patent op het ‘digitaal omslaan van een pagina in een eBook‘.

 

En nu is er dus de ‘vete’ tussen Apple en Amazon over het gebruik van de term ‘AppStore’. Apple gebruikt deze term sinds iOS 2.0 (toen nog iPhone OS 2.0) op de iDevices en heeft de term in 2008 als merk gedeponeerd. En wat mij betreft is het daar al misgegaan. Want de term ‘appstore’ is te algemeen. Het is een afkorting van ‘application store’ (applicatiewinkel) en kan voor alles worden gebruikt. Voor mij is deze website ook een appstore, want je kan er applicaties kopen. Een appstore is wat mij betreft een online supermarkt voor software. En dus te generiek om te patenteren.

 

Om een voorbeeld te geven: het is voor bv. Volkswagen niet mogelijk om een patent te verkrijgen op het gasgeven in de auto met de rechtervoet. Iedereen ziet ook in dat dit een onzinning patent is. Toch zijn dit soort patenten binnen de software/computerwereld heel normaal. Het eerder genoemde patent op dubbelklikken is een voorbeeld, maar ook het patent van Microsoft op ‘het starten van applicaties op een limited resource device door het langer ingedrukt houden van een hardwaretoets‘ mag gezien worden als een onzinnig patent. Niet omdat bv. die laatste een reeds ingeburgerd principe is, maar omdat je op deze manier vrij eenvoudig de ontwikkeling en innovatie van nieuwe producten (bv. van de concurrent) kan laten stagneren.

 

Ik ben niet tegen patenten. Ik ben van mening dat je als persoon of bedrijf je uitvindingen moet kunnen beschermen. Alleen wordt deze gedachte nu vaak te ver doorgevoerd. En daarmee zijn de zogenaamde patenttrollen ontstaan. Een patentroll is een bedrijf dat allerhande ideeën patenteert, maar zelf niets produceert. Ze patenteren uitsluitend om vervolgens geld te verdienen met de licensering van de verkregen patenten. Omdat we in Europa nog geen software-patenten kennen zijn hier minder patenttrollen actief dan in de Verenigde Staten. Het eerder genoemde Hopewell Culture & Design is een voorbeeld van een patenttroll.

 

Op dit moment is de duur voor een patent twintig jaar. Dit kan korter worden als de patenthouder ophoudt te betalen. Ik zou liever zien dat een patent standaard een levensduur van bv. vijf jaar heeft, met een eenmalige optie te verlengen tot tien jaar. Met tien jaar zou je als patenthouder in staat moeten zijn om de kosten voor R&D te compenseren en na tien jaar vervalt automatisch het patent. Op die manier neem ook de patenttrollen de wind uit de zeilen en wordt ook de ontwikkeling en innovatie van nieuwe producten niet gehinderd. Let wel, ik heb hier uitsluitend over patenten/octrooien. Voor wat betreft het deponeren van merken zou er mijns inziens beter gekeken moeten worden naar het algemene gebruik van de te deponeren termen.

 
Disclaimer: ik ben geen jurist of specialist in patentrecht. Ik denk puur vanuit mijn eigen logica en datgene dat ik online kan naslaan. Wil je een rechtsgeldend advies over patenten/octrooien en/of merkrecht? Neem dan contact op met Arnoud Engelfriet.
 
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x