Open brief aan Dhr. Mr. Harchaoui (NTR)

Jacob Fresco - 25/11/2015 - Opinie /

Geachte heer Harchaoui,

Als vader van een dochter van bijna vier behoort het Sinterklaasjournaal al enige jaren tot de Sinterklaastraditie in huize Fresco. Dochterlief vind het leuk en verheugt zich op de Sint en papa en mama vragen zich ieder jaar weer af welke verhaallijn er gebruikt zou worden.

Vorig kwam er eigenlijk al een beetje de klad in die traditie. U moet weten; in huize Fresco is Zwarte Piet een belangrijk onderdeel van de Sinterklaastraditie. Ik heb zelf jaren Zwarte Piet gespeeld bij diverse intochten en sinds een aantal jaar speel ik ieder jaar in een Zwarte Pietenband. In huize Fresco geen Gele, Groene, Gouden, Blauwe, Paarse of Witte Pieten. Dus u zult begrijpen dat wij vorig jaar met enige afgrijzen hebben zitten kijken naar het Sinterklaasjournaal.

Het Sinterklaasjournaal werd dit jaar om die reden dan ook met enig argwanen tegemoet gezien. Maar het viel mee. Geen raar gekleurde of roetveegpieten gezien, enkel de Zwarte Pieten die we verwachten (en ook hoopten). Ook de angst wegens de ‘Witte Wieven’ en de witte mist (u zult moeten toegeven: zo raar is die gedachte niet) bleek ongegrond. We zagen tijdens de intocht in Meppel enkel wat roetveegpieten. Maar voor de rest enkel Zwarte Pieten. Prima dus, zou je zeggen.

En toen kwam de magische steen te voorschijn. Serieus, meneer Harchaoui? Een magische steen? Na Witte Wieven, Regenboogpieten en schoorsteenpieten gaat de NTR een magische steen gebruiken om Zwarte Piet de nek mee om te draaien. Want met deze magische steen hoeven Zwarte Pieten niet meer door de schoorsteen en worden ze niet meer zwart van het roet. Slim, heel slim, het moet gezegd. Dus vanaf volgend jaar helemaal geen gekleurde of roetveegpieten meer, want die zijn door de magische steen in éen klap overbodig geworden. Mijn complimenten voor deze onverwachte wending, ik had hem niet aan zien komen.

Ik vraag me echter wel af of de de bedenker (m/v) van dit principe goed heeft nagedacht over de nadelen van deze verhaallijn. Want de Sint zelf heeft in de aflevering van dinsdag 17 november j.l. van het Sinterklaasjournaal al gezegd dat hij lekker gaat slapen omdat de Pieten hem nu niet meer nodig hebben. Maar dat is een rare gedachte. Toch, meneer Harchaoui? Of is de volgende stap het verhaal van een blanke overheerser die niet meer kan en om die reden wordt afgeschaft? Nee hoor, grapje. Hoop ik.

Maar nog belangrijker; ik denk dat de bedenker dezes (m/v) nog nooit zelf Zwarte Piet heeft gespeeld. Want als hij (m/v) dat wel gehad gedaan, dan had hij (m/v) gesnapt dat Piet geen Piet kan zijn zonder de zwarte schmink. Even buiten het feit dat de Hoofdpiet dan weer gewoon Erik van Muiswinkel wordt; de hele persoon Piet wordt teniet gedaan. Door de zwarte schmink zijn de acteurs onherkenbaar en dus spannend. Als een acteur herkenbaar in beeld is, is het gewoon weer die acteur en wordt in één klap duidelijk dat Pieten eigenlijk niet bestaan. Voila, het sinterklaasfeest verpest voor een hele generatie en alle hierop volgende generaties. Als iemand die het geweldig vind om Zwarte Piet te spelen kan ik me niet voorstellen dat ik dezelfde vrijheid van handelen aan de dag kan leggen als ik niet geschminkt ben. Door de zwarte schmink wordt je voor even iemand anders. Ongeschminkt ben altijd jezelf en dus niet Zwarte Piet. Om nog maar niet te spreken over bijvoorbeeld mijn Surinaamse collega die het geweldig vind om Zwarte Piet te spelen. Kan hij na deze jaargang van het Sinterklaasjournaal nog wel Zwarte Piet spelen? Of is hij dan ineens de racist?

Uitsla
Bron: http://bit.ly/1S6rzRN
En dan de belangrijkste vraag; waarom besluit de NTR eenzijdig om het beeld van Zwarte Piet aan te passen. Uit een peiling van EenVandaag blijkt dat 83% aanpassingen aan het uiterlijk van Zwarte Piet niet ziet zitten. Een poll op de website van RTL Nieuws laat ongeveer hetzelfde percentage (81%) zien. Hieruit kunnen we concluderen dat een ruime meerderheid van de Nederlanders wil vasthouden aan Zwarte Piet zoals die nu is.

Als we dan even meenemen dat de NTR (sinds 2010, daarvoor RVU, Teleac en NPS) een publieke omroep is, die betaald wordt van belastinggeld, dan is het enigszins bevreemdend dat deze omroep de overduidelijke mening van de meerderheid van deze belastingbetalers naast zich neerlegt en z’n oor laat hangen naar een hele kleine minderheid. Ik ben me bewust van het feit dat Nederlanders er graag prat op gaan dat we altijd rekening proberen te houden met iedereen, maar dat zie ik juist in dit geval niet terug.

Samenvattend: waarom legt de NTR op eigen houtje de mening van de meerderheid binnen Nederland naast zich neer, wetende dat het Sinterklaasjournaal door velen gezien wordt als leidend als het gaat om de Sinterklaasviering? Wat is hiervoor uw reden? Meneer Harchaoui, als Chef de Mission Society Impact lijkt het me dat u de aangewezen persoon bent om mijn vraag te beantwoorden. Indien u dit niet wilt of kunt, dan zie ik graag een antwoord tegemoet van of dhr. Van der Burg, voorzitter van de Raad van Toezicht of dhr. Römer, algemeen directeur.

Hoogachtend,

Jacob Fresco

Mocht u zelf deze brief aan de NTR willen sturen, dan kunt u deze [download id=”1″ format=”1″] gebruiken. Hebt u zelf een brief geschreven, dan kunt u deze sturen aan info@ntr.nl of