Terugblik op 2013 (en mijn voorspellingen)

Woont in /dev/radio, praat in PHP

Terugblik op 2013 (en mijn voorspellingen)

Op 3 januari 2013 deed ik vijf uitspraken over wat er op tech-gebied zou gebeuren in 2013. Inmiddels is het 2014 en weten of ik gelijk heb gehad. Tijd dus voor een terugblik! Hieronder de puntjes van toen:

 • Yahoo keert terug in de top van de techwereld
  Mispoes! Ondanks dat Yahoo veelvuldig in het nieuws geweest is in 2013 hebben ze niet de enorme stap voorwaarts gemaakt die ik begin 2013 verwachtte. Helaas, want Yahoo is een van de Internet-giganten van het eerste uur. Of het in 2014 wel gaat lukken, zullen we moeten afwachten.

  Goed: 0 | Fout: 1

 • Blackberry 10 wordt een flop voor RIM
  Raak! BB10 heeft het bedrijf niet kunnen redden. Ook de twee nieuwe toestellen met BB10 (Blackberry Z10 en de Blackberry Q10) hebben geen kentering teweeg kunnen brengen. Historisch gezien zijn overheden trouwe klanten van Blackberry, maar inmiddels beginnen ook zij voorzichtig de overstap te maken naar iOS of Android. In September 2013 raadde Gartner iedereen aan om binnen zes maanden afscheid te nemen van Blackberry. Diezelfde maand kondigde Blackberry aan 4500 banen te zullen schrappen na een kwartaalverlies van bijna 1 miljard dollar. Wat de toekomst van Blackberry is, weet op dit moment niemand.

  Goed: 1 | Fout: 1

 • Apple gaat (flink) marktaandeel verliezen met de iPhone
  Misgegokt. Hoewel Apple wel minder dominant en overheersend is dan voorgaande jaren (voornamelijk door de stevige opmars van Android en Samsung), kan ik niet zeggen dat marktaandeel hebben verloren. Ondanks dat Android een flinke meerderheid heeft (als OS, niet als één fabrikant, want daar is Apple nog steeds marktleider) op telefoongebied is de tablet-markt nog steeds stevig in handen van Apple.

  Goed: 1 | Fout: 2

 • Nokia wordt verkocht (aan Microsoft?)
  Bam! Althans, ik reken ‘em goed. Microsoft heeft niet heel Nokia overgenomen, maar wel het grootste deel. Ook deze gigant van weleer heeft veel moeite om aan te klampen in de huidige markt. Ondanks de Lumia-serie (met Windows Phone) die het best aardig doet waag ik te betwijfelen of Nokia het ooit voor elkaar gaat krijgen om de enorme achterstand op Apple en Samsung weg te werken…

  Goed: 2 | Fout: 2

 • Facebook zal zich terugtrekken van de beurs
  En weer mis! Ondanks de zwaar tegenvallende beursgang in 2012 is Facebook in 2013 vrolijk verder gegaan. En ondanks de dip halverwege 2013 staat het aandeel nu weer op een ‘respectabele’ 57 dollar, tegen de 28 dollar begin 2013. Het lijkt er dus niet op dat Facebook binnen afzienbare tijd weer van de beurs zal verdwijnen.

  Goed: 2 | Fout: 3

Conclusie: ik ben niet best in voorspellen, maar wel beter dan ik begin 2013 had gehoopt. De voorspellingen voor 2014 laat ik echter aan andere mensen met veel meer verstand van zaken over.

 

Geen reacties

Je reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.