De apps waar ik niet meer zonder kan…

Het moge als bekend verondersteld worden dat ik een gadgetfreak ben. En hoewel ik twee jaar lang heb rondgelopen met een Apple-telefoon (het inmiddel antieke type 3GS), ben ik sinds vorig jaar helemaal over op Android. Het waarom geen Apple meer is stof voor een geheel ander artikel (of misschien wel een reeks artikelen) dus dat laat ik buiten beschouwing. Maar na bijna een jaar op Android zijn er een aantal apps die ik echt dagelijks zoveel gebruik dat ze als eerste worden geïnstalleerd bij een herinstallatie van mijn Galaxy Note. Hieronder een kleine opsomming,


Nova Launcher Prime
Nova Launcher (Prime)Hoewel ik een enorme fan ben van de Samsung-hardware, ben ik dat zeker niet van hun eigen interface (Touchwiz). Ik prefereer de stock Android-launcher, maar die is op Samsung-hardware niet beschikbaar. De next-best-thing is dan Nova Launcher (Prime). Deze launcher is geschreven met de stock-launcher als basis, maar met veel verbeteringen en toevoegingen. Eén van die toevoegingen is Project Butter, dat zelfs beschikbaar is als je telefoon of tablet nog op Ice Cream Sandwich draait (zoals mijn Galaxy Note). De betaalde versie (Prime) biedt meer mogelijkheden, maar voor normaal gebruik voldoet de gratis versie uitstekend.

Het enige nadeel van Nova Launcher: het draait pas vanaf ICS of hoger. Een alternatief voor pre-ICS-toestellen is het soortgelijke Holo Launcher (Plus)

Aqua Mail
Aqua Mail (Pro)Wederom een tekortkoming van de Samsung Touchwiz-omgeving: een fatsoenlijke email-app en, belangrijker, een fatsoenlijke email-widget. Samsung heeft nog steeds de Holo-interface van Ice Cream Sandwich en Jelly Bean niet omarmd en dat resulteert in een halfslachtige en lelijk gebruikersomgeving (werp één blik op de email-widget van Samsung zelf en wees het met mij eens). Het hierboven genoemde Nova Launcher zorgt voor de Holo-interface op je homescreen, Aqua Mail doet datzelfde in je e-mailaccounts.

Hoewel Aqua Mail geen Exchange ActiveSync ondersteunt (iets wat ik eigenlijk wel nodig heb voor mijn werkomgeving), is dat niet een heel groot probleem. Ik laat mijn agenda en contacten vanuit Exchange synchroniseren via de Samsung-eigen email-app (die dus géén emails synchroniseert) terwijl ik mijn Exchange-mail via IMAP (Push) laat ophalen door Aqua Mail. Deze oplossing werkt perfect. Een nadeel voor nieuwe gebruikers is het woud van instellingen. Letterlijk alles in AquaMail is instelbaar. Superflexibel, maar het kan verwarrend werken.

De gratis versie ondersteunt slechts twee email-accounts en zend altijd een extra advertentie-link mee in de signature van een mail. De Pro-versie heeft deze beperkingen niet en heeft ook een goede set widgets.

Voor Aqua Mail was ik een fervent gebruiker van Enhanced Email, maar ook die app (hoewel geweldig én met ActiveSync) ontbeert een fatsoenlijke widget en de ontwikkeling ervan is behoorlijk gestagneerd. Ook werkt Enhanced Email niet geweldig onder Jelly Bean. En ik ga er nog steeds vanuit dat ik binnen nu en een maand mijn Galaxy Note kan gaan upgraden naar dit OS…

Due Today
Due TodayOmdat ik van nature een pure chaoot ben, heb ik iets nodig om mijn takenlijst in op te slaan. Mijn hoofd is een snelkookpan van zaken die nog moeten gebeuren, gemixed met zaken die ik nog wil doen en dingen die ik bedenk, dus dat is niet de beste plek voor een georganiseerde lijst. De enige software die tot op heden enige structuur heeft kunnen krijgen in deze chaos, is Due Today, simpel gezegd een takenlijst. Eentje die ik synchroniseer met de gratis versie van ToodleDo, een webbased todo-
app op basis van GTD.

Vooral repeterende taken en de mogelijkheid om makkelijk notities toe te voegen aan taken is een sterk punt van de Due Today/ToodleDo-combi. Ik heb verschillende andere oplossingen geprobeerd (waaronder het bekende Astrid), maar Due Today i.c.m. met ToodleDo werkt voor mij toch het beste.

Dolphin Browser
Dolphin BrowserHet gebruik van een smartphone of tablet staat of valt met de browser. En eerlijk is eerlijk, de stock-browser van Android (in ieder geval die t/m ICS) is niet best. Uiteraard kan je vanaf ICS gebruik maken van Google’s eigen Chrome (al dan niet in beta), maar ik gebruik eigenlijk altijd Dolphin Browser. Deze browser is gratis, kan je bookmarks synchroniseren met Google en werkt vooral lekker soepel. Er zijn allerhande plugins voor te downloaden, maar de pure browser is waar het voor mij om draait. Private Browsing, pinch-to-zoom, gestures, het zit er allemaal in. De keuze voor een start-scherm met daarop een aantal veelgebruikte sites (zelf instelbaar uiteraard) is goed uitgewerkt. Dolphin heeft Flash ingebouwd, dus sites met Flash werken prima.

Kortom: alles wat je van een moderne browser mag en kan verwachten zit in Dolphin. Wil je echt het nieuwste van het nieuwste, dan kan je altijd kiezen voor Dolphin Beta. Wil je je helemaal te buiten gaan aan HTML5 en CSS3, dan moet je eens kijken naar Dolphin Jetpack.

gReader Pro
gReader ProAls nieuwsjunkie en leesfanaat wil ik het liefst de hele dag op de hoogte blijven van het laatste nieuws. De way-to-go is dan een Google Reader-account en een gigantische lijst met RSS-feeds. Alleen, waar de webinterface van Google Reader geweldig werkt, kan ik dat niet echt zeggen voor de mobiele interface.

Enter stage right: gReader Pro. Een RSS-reader die alle feeds direct uit je Google Reader-account trekt. Waarom Pro? Omdat daar een scrolling widget inzit (ja, ik ben een widgetfreak). En dat werkt wel zo lekker op een telefoon. De app heeft verder alle mogelijkheden die je mag verwachten: delen via Facebook, Twitter en Google+, maar ook opslaan naar Pocket, Instapaper of Readability. Zelfs direct opslaan naar je Evernote-account (middels EverClip) is mogelijk.

Andere opties zijn Flipboard en Google Currents, maar die apps, hoewel zeer mooi van vormgeving, zijn voor mij niet echt aantrekkelijk. Ik wil gewoon een lijst met nieuwtjes voor mijn neus en daar voldoet gReader Pro perfect aan.

DoggCatcher (i.c.m. met Supervideo)
DoggCatcherDoor mijn dagelijkse geforens tussen Den Haag en Amsterdam heb ik alle tijd om in mijn auto naar van alles en nog wat te luisteren. Door mijn vakgebied is de radio favoriet, maar ook podcasts zijn gewild. In mijn optiek is DoggCatcher dé app voor podcasts. Niet alleen vanwege de vele mogelijkheden tot afspelen (audio en video) of de flexibele manier van downloaden (volledig instelbaar, per podcast, wanneer en onder welke voorwaarden), maar zeker ook omdat de podcasts gewoon uit je Google Reader-account (kunnen) komen.

De kracht van DoggCatcher zit wat mij betreft in de keuze om podcasts te laten afspelen door een externe speler. In mijn geval SuperVideo voor de vodcasts. Waarom SuperVideo? Omdat het een overlay-speler is. Dat wil zeggen dat SuperVideo bij het starten als een los (kleiner) venster boven de draaiende app toont. Als ik in de auto zit is dit een ideale combi met Waze (zie iets verder naar beneden). Maar ook als ik snel mijn email wil checken of wil kijken of er nog files staan via de VID blijft SuperVideo vrolijk op de voorgrond doorlopen.

Tasker
TaskerAls techneut vind ik het leuk om dingen te automatiseren. Ook op Android. En hoewel het een geweldig operating system is (zeker voor techneuten. Ik zeg: rooten die hap!), zijn de mogelijkheden tot ‘macro’s’beperkt. Een voorbeeld: als ik in de auto stap, dan wil ik dat mijn Galaxy Note een aantal taken uitvoert: Wifi uitzetten, Bluetooth aanzetten, GPS aanzetten en Waze starten. Maar dit moet alleen gebeuren als Wifi niet verbonden is, mijn telefoon via USB verbonden is (met mijn radio) en ik de koptelefoon heb aangesloten (wederom op mijn radio). Ander voorbeeld? Ik wil dat mijn telefoon op gezette tijden het volume terugdraait naar nul. Maar alleen als ik thuis ben. En tussen tien uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends. En alleen als de oplader aangesloten is. Maar als er in dat tijdsbestek iemand belt die in mijn favorietenlijst staat, dan moet het volume verhoogd worden, en daarna natuurlijk weer verlaagd…

Voor dit soort, complexere, taken heb je Tasker. Je kan het zo gek niet bedenken of het kan met Tasker. Omdat het programma ook de input van plugins ondersteunt (bv. van het eerder genoemde Due Today) is de lijst met mogelijkheden bijna onbeperkt. Hoewel het programma niet gratis is, kan je nu gratis de beta van de volgende versie downloaden. Voordelen van de beta zitten voornamelijk in de nieuwe interface (de oude interface is stevig verouderd, de nieuwe interface is volledig Holo).

Het grote nadeel van Tasker is de behoorlijk steile leercurve. Om het programma door te krijgen heb je een behoorlijke dosis doorzettingsvermogen en geduld nodig. Maar als dat geen probleem is zijn de mogelijkheden werkelijk (bijna) onbeperkt.

Waze
WazeAls je veel op de weg zit, is een goede navigatie wel handig. En Android-telefoons zijn tegenwoordig standaard uitgerust met Google Maps (inclusief turn-by-turn navigatie). Werkt prima! En toch gebruik ik iedere Waze. Waarom? Omdat het een crowdsource-app is. Alle gebruikers van de app kunnen zaken doorgeven die zij onderweg tegenkomen (fliters, files, ongelukken etc.). Maar ook kaartupdates. En dat werkt eigenlijk heel erg goed. Het is heel simpel om tijdens het rijden bv. een auto op de vluchtstrook door te geven of een andere ‘Wazer’ te bedanken voor zijn of haar melding.

Wat ongetwijfeld ook bijgedragen heeft aan het grote aantal gebruikers is de ‘gamification‘ van de app. Voor iedere kilometer die je rijdt met de app aan en voor alles dat je doorgeeft krijg je punten. En hoewel het bij mij persoonlijk niet zo goed werkt, is het bekend dat dit soort truukjes bijdragen aan het gebruik van een app.

Waze is behoorlijk Amerikaans-georienteerd, maar er zijn dusdanig veel gebruikers in Nederland dat de app ook hier goed werkt. De flitsinfo in de app is beter dan die van bv. Flitsmeister en de navigatie is vergelijkbaar met TomTom en werkt prima.

Overig
En dan zijn er natuurlijk nog de apps die ik ‘gewoon’ veel gebruik, zoals Facebook, Plume (voor Twitter), Foursquare, WhatsApp, Dropbox en Catch Notes. Maar dit zijn apps die waarschijnlijk iedereen veel gebruikt, vandaar dat ik deze buiten beschouwing heb gelaten. Heb je zelf een app waar jij echt niet meer buiten kan? Laat hieronder in de comments weten!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on StumbleUponShare on TumblrEmail this to someone
Jacob Fresco Geschreven door:

Techneut, van joodse afkomst, fan van Ajax, getrouwd met Claudia, papa van Lotte en Levi en lid van het erepeloton Waalsdorp

 • Remon

  Leuke site in erg nuttige informatie.
  Ben zelf ook net een week over van de iPhone naar android, en ben ook nog allerlei handige App’s aan het zoeken.
  Ik ga zeker een paar suggesties uit proberen.
  Ik kwam hier uit omdat ik opzoek was naar een app voor podcasts.
  Thanx.

 • Met Remon eens. Ben zelf ook tijden terug overgestapt naar Android.
  Apple producten zijn veels te gelimiteerd in mijn mening.
  En er zijn meer (en gratis) apps voor de android markt.

  Ik zal vanavond eens kijken naar enkele van de boven genoemde apps.

  Over plug-ins gesproken en Android.
  Ik kan EVO Collaborator for Outlook aanraden om je Outlook en Gmail contacten/taken/mails te syncen.
  Heel handig en kleine programmatje.

  Mijn blogpost hierover : http://marceljanssen2015.blogspot.nl/2014/11/androids-contacten-en-taken.html

  • Marcel, dit artikel is ruim twee jaar oud. En hoewel ik nog steeds een Android-fan ben (mijn telefoon is een Nexus 5 en mijn tablet voor thuis en onderweg is een Nexus 7) zijn op Aquamail, Doggcatcher en Waze , de meeste programma’s niet meer in gebruik.

   Voor op het werk heb ik inmiddels een Windows 8.1 tablet en ik moet zeggen dat de Modern UI interface echt de beste mobiele UI tot op heden is. Dat gezegd hebbende; het gebrek aan Metro-apps en het feit dat Android voor thuis nog altijd beter werkt zorgen ervoor dat Android de nummer 1 blijft.