Mijn vijf tech-voorspellingen voor 2013

Woont in /dev/radio, praat in PHP

Mijn vijf tech-voorspellingen voor 2013

Zo aan het begin van een nieuw jaar is het altijd leuk om vooruit te kijken. Ik ben absoluut geen Jomanda (dat is zelfs Jomanda niet), maar ik ga toch proberen te voorspellen wat er dit jaar gaat gebeuren. Ik beperk me hierbij wel tot mijn werk- en interessegebied: de tech-wereld.

 • Yahoo keert terug in de top van de techwereld
  Deze is eigenlijk al ingezet in 2012 door het aanstellen van voormalig Google-directielid Marissa Mayer. Met deze dame aan het roer gaat de internet-dinosaurus Yahoo in 2013 terugkeren aan de top van de techwereld. De start is al gemaakt met een complete redesign van Yahoo Mail en een partnerschap met NBC.

   
 • Blackberry 10 wordt een flop voor RIM
  RIM (Research In Motion), de maker van de ooit zo succesvolle Blackberry-telefoons verkeert in zwaar weer. Sinds de opkomst van de iPhone en Android is het marktaandeel van het Canadese bedrijf flink gedaald. Alle hoop is nu gevestigd op het nieuwe OS (Blackberry 10), maar dat zal te laat zijn. TWIT-host Iyaz Akhtar gelooft dat RIM na het floppen van BB10 zal worden gekocht door Dell. Die uitspraak laat ik graag bij hem liggen…

   
 • Apple gaat (flink) marktaandeel verliezen met de iPhone
  Laat ik beginnen met een disclaimer: deze voorspelling is geen ‘de-wens-is-de-vader-van-de-gedachte’-constructie (het moge bekend zijn dat ik geen fan van Apple ben). Dit is echt iets waarvan ik denk dat het gaat gebeuren. Toen de eerste iPhone uitkwam in januari 2007 was het een revolutie op het gebied van mobiele telefonie. De laatste iteratie van de iPhone (de iPhone 5) is echter nauwelijks meer revolutionair. De revolutie is een evolutie geworden. Tenzij Apple in 2013 met iets absoluut baanbrekends op het gebied van de iPhone komt gaan ze flink inleveren. Ook de grote onduidelijkheid over de validiteit van diverse Apple-patenten gaat ze parten spelen.

   
 • Nokia wordt verkocht (aan Microsoft?)
  Ooit de absolute en onbetwiste marktleider op het gebied van mobiele telefonie, nu een ondergeschoven kindje. Nokia heeft een probleem. Het wordt aan alle kanten voorbij gestreefd door Samsung (de nieuwe marktleider op het gebied van smartphones) en Apple. Zelfs de deal met Microsoft waarbij Nokia als eerste smartphones uitbracht met Windows Phone 8 heeft niet bijgedragen aan een verhoogd marktaandeel. In 2013 zal het marktaandeel nog verder dalen en zal het bedrijf uiteindelijk worden verkocht, waarbij Microsoft een hele goede kandidaat is.

   
 • Facebook zal zich terugtrekken van de beurs
  In 2012 ging Facebook met veel toeters en bellen de beurs op. De IPO maakte van CEO Mark Zuckerburg in één klap een multimiljardair, maar de koersen bleven slechts heel kort op de openingskoers van $38 per aandeel. Binnen 68 dagen was de prijs per aandeel gedaald naar $20,01, een daling van 47%. Deze daling wordt toegeschreven aan een aantal externe factoren, waaronder een aantal computerfouten bij de NASDAQ. Op het moment schrijven staat het aandeel Facebook (FB) op $28, nog steeds een flinke daling t.o.v. de openingskoers. Gezien de slechte economische vooruitzichten voor 2013 zal dit niet beter worden, wat uiteindelijk zal leiden tot het van de beurs halen van het aandeel.

   

Tot zover mijn voorspellingen voor het jaar 2013. Eind 2013, begin 2014 zal ik terugkijken op dit artikel en hoogstwaarschijnlijk concluderen dat ik nog niet in staat ben om het weer te voorspellen, laat staan iets anders. Maar toch, het overdenken van dingen die zouden kunnen gebeuren was een leuke bezigheid.

 

Geen reacties

Je reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.